vrijdag 22 maart 2013

My life with denim


Denim is denk ik een rode draad door ieders leven. Ik ken niemand die geen jeans in zijn kast heeft hangen of nog nooit een jeans heeft gedragen! Er zijn zelfs collectors en addicts. De duurste jeans ooit verkocht was van Dussault Apparel voor een bedrag van 250.000 dollar.
Mijn eerste jeans ervaring was denk ik (als ik mijn jeugdfoto’s terug kijk) toen ik mijn eerste stapjes zetten. Een ware 70’s jeans in kinderformaat.
Een leuk historisch feitje is dat denim oorspronkelijk uit Nîmes - Frankrijk komt en niet uit Amerika. Dat wil niet wegnemen dat Levi Strauss de spijkerbroek heeft ontwikkeld en groot gemaakt.
Voor de collectie van AAI. heb ik mij erg door denim laten inspireren. Juist omdat het een zodanige rijke historie heeft, maar ook zo’n groot onderdeel van ons leven is. Op dit moment ben ik nog druk aan het ontwikkelen om het helemaal de juiste look te geven.
Leuke Jeans links:


Jeans ABC
A
Acid Wash
Methode waarbij jeans met in chloor gedrenkte puimsteen in de droger wordt behandeld om witte highlights te krijgen. Deze methode was erg populair in de jaren 80.
B
Boyfriend jeans
Het is een oversized jeans en doet denken aan alsof je de jeans van je vriendje draagt. Dit was een trend die niet heel erg door de mannen werd gewaardeerd.
C
Coin Pocket
Een echte bluejeans heeft 5 zakken. De coin pocket is het kleine zakje aan de voorkant van de spijkerbroek. Zoals de vertaling al zegt….zakje voor munten.
D
Denim
Blauwe stof gemaakt van draden met een blauwe ketting en witte inslag. Afkomstig van het woord ‘de Nimes', omdat het in dit Franse plaatsje werd geproduceerd.
E
Enzyme wash
Het gebruik van enzymen tijdens het wasproces, bijvoorbeeld om de jeans een versleten uiterlijk te geven, zacht te maken of een lichtere kleur te geven.
F
Flare Jeans
Het jaren 70 model. De spijkerbroek met de wijde pijp. Ook mijn eerste spijkerbroek, een flare model van Levi’s.
G
Gold Rush
In deze periode in de 19de eeuw kwam Levi’s Strauss naar San Francisco en begon hier met het maken en verkopen van werkbroeken.
H
Hipster
Ja deze trend hebben we ook nog gehad. De ultra lagen spijkerbroeken. Niet iedere vrouw was erg blij met deze trend.
I
Indigo
Een verfstof die oorspronkelijk komt van een plant, ‘Indigofera Tinctoria', maar tegenwoordig vaak kunstmatig wordt nagemaakt. Dit laatste is goedkoper en geeft minder snel af dan echte indigoverf genoemd. Van naturen een groene substantie, door oxidatie wordt het blauw. Kenmerken zijn de sterke kleurvastheid onder invloed van water en licht en het onvermogen om volledig door te dringen in vezels, waardoor het dus aan de buitenkant van de vezel blijft zitten en een slijtage-effect mogelijk maakt. Hierdoor is de blauwe kleur van jeans nooit hetzelfde. Katoengarens worden soms zes tot zestien keer in een indigo bad gedoopt.
J
Jeans
Komt van het Franse woord Genes, hoe de werkbroeken van de zeelieden uit Genua werden genoemd.
K
Kuyichi
Nico Roozen directeur van de ontwikkelingsorganisatie Solidaridad probeerde in 2000 de denim industrie warm te maken voor organisch katoen. Doordat niemand toentertijd echt geïnteresseerd was is Solidaridad hun eigen denim merk “Kuyichi” begonnen.
L
 
Levi’s 501
Is het waarschijnlijk het bekendste en meest gedragen spijkerbroeken model wereldwijd.
M
Marketing
De marketing rondom bluejeans is werkelijk om je vingers bij af te likken! Hoe kon je nou James Mardle vergeten die in 1986 in zijn Levi’s 501 met ontbloot bovenlijf op de tonen van Wonderfull World dat bad in gleed…..Nou ik niet!!
N
Not your daughter’s jeans
De slimming jeans uit Los Angeles.Volgens Oprah Winfrey: "de best passende en meest comfortabele jeans ooit gemaakt". Deze broeken hebben de Lift & Tuck technologie zorgt er voor dat je er minimaal een maat slanker uitziet. Ja erg populair, niet helemaal mijn ding!
O
Organic cotton
Katoen dat is gekweekt met zo weinig mogelijk gevaarlijke chemische stoffen..
P
Pumice stones
Een vulkanisch gesteente dat wordt gebruikt voor stone washing.
Q
De Q is een lastige, maar ik heb er toch eentje gevonden
Question Air
Question Air is een denim house uit Londen met shops in Notthing Hill en Wimbledon Village. Zij zijn de shop die leading is in het brengen van nieuwe labels naar de U.K.
R
Rivets
De metalen klinknagels die voor de versteviging op jeans zitten om uitscheuren te voorkomen, zoals op de riemlussen en de hoeken van de zakken. Hier heeft Levi Strauss patent op.
S
Skinny jeans
Geïntroduceerd door Raf Simons (Belgische modeontwerper) is nog steeds een enorme hit. De skinny jeans is een jeans die helemaal strak om je lijf heen zit. In tegensteling tot de Slim Fit, deze is ooit ontworpen door Pierre Cardin in de jaren 70. De Slim Fit hoeft niet zoals de Skinny jeans strak om de enkels te zitten.
T
Tapered
De tapered fit is de laatste jaren flink in opkomst. De broek heeft iets ruimer bovenbeen en loopt onder aan de pijp smal uit.  
U
Unwashed Denim
In het verleden werden de spijkerbroeken verkocht zonder te zijn gewassen en behandeld. Het voordeel hiervan was dat door het dragen de broek naar de contouren van je lijf ging staan. Het nadeel was alleen dat de broek nog al eens kon krimpen.
V
Vintage
Erg populair op dit moment. Vintage denim is over het algemeen denim dat ouder is dan 25 jaar. Het kan 2de hands zijn, maar ook kleding dat nog nooit is gedragen. Er zijn hier ware liefhebbers en collectors voor die hier grof geld voor neerleggen.
W
Worn out
Dit is een techniek die word gebruikt om je spijkerbroek een oud en versleten look te geven. Over het algemeen worden er eerst bepaalde plekken gezandstraald en daarna stonewashed om het versleten uiterlijk te geven.
X
XX
Dit was de naam van een model jeans gemaakt door Levi’s voor 1890, toen introduceerde zij de 501. Tot 1968 waren de XX nog zichtbaar op het label.
Y
Yoke
Inzetstuk, vaak aan de achterkant van jeans, de yoke is dan het stuk tussen de band en de zakken.

Z
Zip
De eerste jeans hadden knopen, Lee kwam in 1926 voor het eerst met een ritssluiting voor de 101Z. Nu worden zowel jeans met knopen als met rits verkocht.
 
Info: The Denim Bible, Blue Jeans (centraal museum), Textilia, mijn lieve en denim liefhebbende buurvrouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten